ZAN projects

KPA RESEARCH HOUSE: BORDER CONDITION

Josef Zbořil

Annotation

I wanted the project of research room KPA to connect with nature, while not being its part as a construction or function, but to complete it as a whole, thanks to the transparent part and horizont. The beginning of the forest would make an axis, which would divide the whole object. The reason for this location on a borderline between a forest and a field, was the assignment, which stated that the object has to be three-storied (one being an underground floor), where each floor will have a different purpose in the building. Going from the bottom the purposes where resting space, social space and philosophical space. The shape of the object isn’t random, because it’s in a beautiful contrast to vertical trees. Because each of the floors will have a different orientation, I will achieve a grea

For the content of this site is responsible: Ing. arch. Martin Kropáč, MSAAD