News

Three FA students are among the winners of the Buildings with the Scent of Wood 2021 competition

Ondřej Buš won the Expert Jury Award in the category of Wooden Buildings – Small for the Minipanelák, Tomáš Strnadel received the Kronospan Award in the category of Wooden Buildings – Large for the Sokol Hall Extension and Tereza Krákorová won the Stora Enso Award in the category of Wooden Buildings – Large for the Lanškroun Student Campus.
Ondřej Buš – Minipanelák

The Minipanelák design, for which Ondřej Buš won the Expert Jury Award in the category Wooden Buildings – Small, is generated by a modular system in the role of a universal building kit that offers functional and typological independence. The whole house can be dismantled, relocated and modified. It can change face and form. The dimensions change according to the form and the platform on which it is based. The house respects structures and textures, materiality and leaves their imprint on its outer envelope. The materials are based on local structural conditions, thus the building is grounded and connected to its environment.

Tomáš Strnadel discussed the possibility of adding a sports hall to the original building of the Sokol Hall in Valašské Meziříčí. For his project he won the Kronospan Award in the category Wooden Buildings – Large. The skylights, created by the construction of a heavy wooden skeleton with trusses made of glued wooden elements, give the hall a clear spatial motif referring to the scale fragmentation of both the historical part of the sokolovna and the adjacent villa development. The extension can be realised independently of the reconstruction of the original building, which creates space for the phasing of the reconstruction of the whole area.

Tereza Krákorová designed the student campus in Lanškroun, for which she won the Stora Enso Award in the category Wooden Buildings – Large. In her design, she addressed the strategic location and potential of the site as a route for an existing bus line or diversion of a cycle path from car traffic through the campus. Massive timber buildings made of spruce CLT panels using the supporting structure also as a visual in the interior. The ceiling structure also consists of panels, ribbed to save material. Interior elements are made of spruce biodesk. Scraps of both materials will be used for furniture or accessories. The communal areas are oriented towards the courtyard or the cycle path. The green roofs contribute not only to a pleasant microclimate.

For the content of this site is responsible: doc. Ing. arch. Jan Jakub Tesař, Ph.D.