Zprávy

Hledali univerzalitu, přivezli cenu. Publikace VCPD bodovala ve Fedrigoni Top Award

Kniha Hledání univerzality. Kontexty průmyslové architektury v Československu 1945–1992, kterou vydalo Výzkumné centrum průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT, získala druhé místo v mezinárodní soutěži Fedrigoni Top Award 2022 v kategorii Publishing. Cenu 17. listopadu převzali v Paříži autor textu a grafické úpravy Jan Zikmund z VCPD FA ČVUT a Gabriel Fragner ze studia Formall.
© Gabriel Fragner

Fedrigoni Top Award uděluje od roku 2005 přední evropský výrobce papíru. Tato mezinárodní soutěž oceňuje nejlepší grafické a tiskařské práce, o kterých rozhoduje mezinárodní porota složená z celosvětově uznávaných odborníků na grafický design. Letos v ní zasedli Silvana Amato, Ivan Bell, Simon Esterson, Laurent Hainaut, Jiaying Han, Fanette Mellier a Marion Trossat. Do užšího výběru se dostalo 368 knih z celého světa.

Kniha Hledání univerzality čtenářům přibližuje procesy, které stály v pozadí proměn industriální architektury v druhé polovině minulého století, kdy se moderní továrny proměňovaly z individuálních architektonických děl v univerzální průmyslové stavby. Hledání nových architektonických řešení vycházelo z pragmatických základů vymezených objednávkou, financemi a možnostmi stavební a strojírenské výroby. Představuje na 400 technických staveb, průmyslových areálů i nerealizovaných projektů „Kniha nechce akademicky předkládat chronologický vývoj průmyslové architektury, ani být katalogem vybraných fabrik. Otevírá ale doposud přehlížené téma, a to i za cenu rizik, jež tento záměr logicky přináší. I proto je pojednána spíše jako poznámka pod čarou, informační základ, aby bylo možno se o něco opřít a z čeho dále vycházet,“ říká autor Jan Zikmund.

Publikace vznikla v rámci projektu Industriální architektura: Památka průmyslového dědictví jako technicko-architektonické dílo a jako identita místa v programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI II).

Recenze na knihu od Petra Freiwilliga v časopisu Zprávy památkové péče 02/2021 k přečtení zde a recenze od Jaroslava Zemana v časopisu ERA21 04/2021 zde. Prezentace knihy na PechaKucha Night vol. 75 ke zhlédnutí zde.

© Gabriel Fragner
© Gabriel Fragner

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.