Zprávy

Orosená odměna. Projekt studentek FA ve finále soutěže EuroteQaThon

3. dubna 2023 se uskutečnilo lokální finále třetího ročníku soutěže EuroTeQ Collider. 50 studujících ve 12 mezifakultních týmech vybíralo z témat, která jim předložily tuzemské společnosti. Tři projekty postoupily do mezinárodního finále, které se uskuteční v červnu v Praze.
© ČVUT, Anna Vlasáková

Zastřešujícím tématem bylo motto „Leave no Waste Behind“ a soutěžilo se v podkategoriích města, energie a spotřeba. Oceněný projekt, na kterém pracoval tým studentek z FA Gabriely Blažkové a Sandry Halmlové spolu s Andreou Jeřábkovou z FIT, vznikl na základě zadání společností Plzeňský Prazdroj a Asahi. Jejich návrh se zabývá vznikem tzv. Kozlovy papírny, kdy by se v prostoru pivovaru vybudovala linka na výrobu recyklovaného papíru a podtácků z pivních etiket. Autorky představily také koncept návštěvnického centra. „Výroba podtácků byla pro nás od začátku jasným řešením, ale chtěly jsme náš návrh trochu posunout. Navrhly jsme tedy workshopy pro veřejnost, které by mohly zvednout popularitu Popovického pivovaru a zároveň dokonale sedí k současné image Kozla jakožto "lidové" značky. Uskutečnily jsme i zkušební workshop, který potvrdil naši hypotézu, že má takové centrum velký potenciál," dodává vedoucí soutěžního týmu Andrea Jeřábková.

Student FA Pavel Svoboda byl součástí týmu, který se zabýval měřením intenzity dopravy v příměstských regionech. Získaná data pak navrhuje využít k rozvoji sdílené osobní dopravy. Technické řešení přiblížil člen týmu z FIT Richard Šedivý: „Hledali jsme jednoduché, levné řešení, které je zejména přizpůsobeno k měření průtoku vozidel mimo města. Konceptu využívá chytrý senzor s dvěma mikrofony ke klasifikaci typu vozidla a směru jízdy. Tato data můžeme pak sbírat a sloučit do modelu, který by v reálném čase dokázal analyzovat požadavky obyvatelstva v rámci mobility, což se pak dá využít pro další rozvoj alternativní, ekologické mobility."

Třetím oceněným projektem je HEXECO – koncept nízkoenergetických a nízkonákladových obytných buněk ve tvaru šestiúhelníku.

Všechny tři projekty postupují do mezinárodní soutěže EuroteQaThon, která se uskuteční od 10. do 12. června v Praze. Utkají se zde s projekty z ostatních partnerských univerzit EuroTeQ – Technical University of Munich, Technical University of Denmark, Technical University of Eindhoven, École Polytechnique, Tallinn University of Technology, ČVUT v Praze, École polytechnique fédérale de Lausanne a Technion Israel Institute of Technology.

Představení všech výzev, které mohli studenti a studentky ČVUT v rámci aktuální kola EuroTeQ Collider řešit, je k dispozici na webu EuroTeQ ČVUT.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.