Zprávy

Ocenění Model Young Package pro studentku designu z FA

Mariia Sokolova z ateliéru ZD Jaroš–Nezpěváková získala druhou cenu ve 27. ročníku prestižní mezinárodní soutěže Model Young Package. Porota ocenila její návrh inovativního obalu na nápoje, který je skladný a ohleduplný k životnímu prostředí.
© Mariia Sokolova

S heslem „Thirsty for Packaging“ hledala letošní soutěžní výzva kreativní a inovativní nápojové obaly. Celkem bylo přihlášeno přes 240 prototypů z 29 zemí. V kategorii Unlimited (Univerzit a designérů bez omezení věku) ve velké konkurenci získala 2. cenu studentka Mariia Sokolova s návrhem Flat Juice Package. „Chtěla jsem experimentovat s tvarem obvyklého obdélníkového balení. Snažila jsem přijít s obalem, který dokáže spojit udržitelnost, pohodlnou přepravu, kapacitu požadovaného objemu kapaliny a zároveň by byl vizuálně atraktivní pro zákazníky," říká autorka oceněného návrhu.

S formátem A5 se obal vejde do tašek a batohů hned vedle knih. Lze jej také přeložit napůl pro menší kabelky. Balení má vrchní papírovou vrstvu a uzavřenou plastovou vložku, která zajišťuje, že během přepravy nedojde k úniku obsahu. Po použití je snadné papírovou a plastovou vrstvu oddělit a vytřídit v různých odpadních kontejnerech. Navíc lze sáček umístit do mraznička a získat tak ovocný led do koktejlů.

Soutěž Model Young Package od roku 1996 oceňuje designéry a designérky i studující za nápaditá, inovativní a udržitelná obalová řešení, která jsou uplatnitelná v praxi. Studentky a studenti z FA uspěli i v předchozích ročnících – minulý rok získala Cenu předsedy poroty Tereza Cvrčková a do TOP 25 se probojovaly Lucie Hegerová a Eva Procházková. V roce 2020 se Bianka Hudáková a Kryštof Bouřil umístili mezi padesáti nejúspěšnějšími a v roce 2018 byl Petr Matoušů oceněn předsedou poroty.

Konečné výsledky Model Young Package 2023 najdete na stránce pořadatele soutěže.

© Mariia Sokolova

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. ak. soch. Marian Karel