Zprávy

Graduation Projects a Green Concept Award pro absolventku a absolventa designu

Dva loňští absolvující designu ateliéru Fišer – Nezpěváková zaznamenali úspěchy v mezinárodních soutěžích. Michal Zmek byl oceněn v soutěži Graduation Projects a Anna Zatloukalová získala nominaci v Green Concept Award.
© Michal Zmek

Graduation Projects je přehlídka diplomových prací z Polska, Česka, Slovenska a Maďarska. Do 21. ročníku bylo přihlášeno 215 prací, porota jich ocenila 29, 14 v rámci kategorie 2D grafický design a 15 v kategorii 3D průmyslový design. Vybrané práce budou prezentovány v prvním čtvrtletí roku 2023 v polském Těšíně.

Michal Zmek, absolvent ateliéru Fišer – Nezpěváková se umístil v kategorii 3D. Ve svém diplomním projektu projektu Kavárenský mobiliář do exteriéru pracoval na kolekci nábytku, ktera obsahuje židli, stůl a odpočinkové křeslo. „Inspiroval jsem se ve funkcionalistické tvorbě, ale chtěl jsem lépe využít její potenciál. Proto jsem se dal na cestu naříznuté trubky a tam, kde by klasický konstruktér použil trubky dvě, jsem použil jedinou a odlehčil tak židli o 1/3 váhy. A dodal tak celé kolekci na jedinečnosti a novosti tvarosloví,“ přibližuje svou práci.

© Anna Zatloukalová

Green Concept Award se uděluje od roku 2013 výrobkům a službám, které vynikají v oblastech udržitelnosti, inovací a designu. Oceňuje vizionářské koncepty, které ještě nebyly uvedeny na trh. Mezinárodní porota vybírá vítězné práce ve dvanácti kategoriích: Architektura a stavební prvky, Krása a osobní péče, Nové materiály, Spotřební zboží, Móda, Volný styl, Interiér a životní styl, Děti, Kuchyně, Mobilita, Obaly a Pracovní prostor. Vítězné projekty budou vyhlášeny v březnu.

Anna Zatloukalová, absoventka bakalářského programu ateliéru Fišer – Nezpěváková, je nominována za projekt Židle z recyklovaného materiálu. Židle Vitta je určena především do veřejných prostor, vhodná pro vnitřní i venkovní použití. Při navrhování byl kladen hlavní důraz na snížení dopadu na životní prostředí. Židle je vyrobena z desek od společností Plastic Guys a Green Cast, které jsou 100 % recyklované a recyklovatelné. Důležitým kritériem při návrhu byla také snadná konstrukce, montáž a možnost přepravy výrobku v minimálním balení. Široká škála barev a vzorů nabízí velké množství variant vzhledu židle.

© Anna Zatloukalová

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.