V pořadí čtvrtá publikace z typologické edice Ústavu nauky o budovách je věnována tématu gastronomických provozů. Doplňuje tak stávající publikace Hromadné bydlení, Prostory pro filmovou projekci a Knihovny v době nových médií o další typologický druh.
Stravovací provozy jsou významným společenským fenoménem vypovídajícím o příslušné kultuře. V moderní společnosti s rozvinutým turistickým ruchem, měnícími se způsoby spotřebitelského chování i řadou legislativních požadavků představuje zřízení takového provozu i nemalou výzvu pro provozovatele a jeho architekta. Vedle atraktivní nabídky nápojů i jídel a kvalitní obsluhy jsou významnou součástí úspěchu v tomto vysoce konkurenčním podnikání i odpovídající atmosféra a účelný prostorový rozvrh.
Zkušená autorská dvojice – architekt Zbyšek Stýblo a provozní specialista Zdeněk Lipš, představuje téma v čitelně strukturovaném formátu. Historický exkurz, zákonitosti uspořádání a základní pojmy doplňuje vysoké množství referencí a zejména analýza a popis specifických prostorových parametrů ovlivňujících navrhování tohoto typu staveb i nejdůležitější prameny pro další studium.
Tato formátem malá, ale informačně nabitá publikace, vycházející mimo jiné z nejnovějších antropometrických výzkumů, má předpoklady stát se nepostradatelným průvodcem projektantů i provozovatelů v oblasti navrhování gastronomických zařízení. Její přehlednou podobu a množství detailních informací však ocení i všichni ti, kteří se o gastronomii zajímají čistě jako uživatelé.
Publikaci Prostory pro gastronomii si můžete zakoupit v přízemí FA (v novém knihkupectví v tiskovém centru IKAN partner).